“A szertartás a patak melletti fák által övezve örök emlék marad” – Judit és Matyi

Valódi esküvőket bemutató sorozatunkban ezúttal Judit és Matyi nagy napjának történetét ismerhetitek meg, amelynek helyszíne a hosszúhetényi Almalomb étterem volt. A menyasszony beszámolóján és Kölcsey Sára dokumentarista stílusú fotóin keresztül most ti is inspirálódhattok ebből a különleges esküvőből.

Hogyan ismerkedtetek meg?

Az egyetemen évfolyamtársak voltunk, többé-kevésbé közös baráti társaságba tartozunk. Az egyetemi tanulmányaink vége felé kezdtünk közelebb kerülni egymáshoz, majd a diploma után fordult komolyabbra a kapcsolatunk.

Milyen volt a lánykérés?

A lánykérés az otthonunkban történt, teljesen spontán és váratlan volt. Egy átlagos márciusi hétfőn, az esti jógaóráról hazaérve várt egy vacsora kettesben. A kivitelezés pazar volt, semmit sem sejtettem, pedig vacsora előtt jártam is otthon, nem is értettem később, hogy ezt hogyan lehetett összehangolni.

Nem gondoltam lánykérésre, nem sokat beszéltünk róla előtte, de valami határozottan érződött a levegőben.

Mi volt az esküvő koncepciója, milyen napot képzeltetek el magatoknak?

Alapvetően a hagyományoktól eltérő esküvőt képzeltünk el magunknak, ahol a beszélgetés és laza hangulat kerülne a középpontba, de mindezt elegáns és igényes környezetben. Az étterem koncepciója szerint koradélután kezdtünk, a hosszú vendégfogadás alatt mindenkinek lehetősége nyílt beszélgetni, koktélozni. Egész idő alatt egy kötetlen hangulat jellemezte az esküvőt. A hagyományokat a szertartásokban őriztük meg, örülök, hogy a templomi szertartással kezdődve végig emelkedett hangulatban tölthettük a napot.

Hogyan találtátok meg az ideális helyszínt?

Egy korábbi rendezvény alkalmával jártunk a hosszúhetényi Almalomb étteremben és a férjem ötlete nyomán kérdeztük meg őket, hogy vállalnak-e esküvőt. Szerencsénkre igen volt a válasz, mert a hely magáért beszél. Fantasztikus hangulatú, régi malomépületben kapott helyet az étterem, a hozzá tartozó pajtaépület egy stílusos, természetközeli hátteret adott az elképzeléseinknek.

A szertartás a patak melletti fák által övezve örök emlék marad.

Hogyan, mennyi idő alatt szerveztétek meg az esküvőt?

Kicsit több, mint egy évvel a májusi időpont előtt kezdtük el a szervezést. A helyszín és a főbb szolgáltatók kiválasztása után a valós szervezés pár hónappal az esküvő előtt kezdődött.

Mi volt az álmotok a dekorra vonatkozóan?

A májusi időpont miatt szerettük volna, ha a tavaszi virágok köszönnek vissza a dekorban is. A helyszín önmagában nagyon dekoratív, a sok fa részlet mellé nem képzeltünk hangsúlyos dekort, csak kis üvegekben elhelyezett virágokat, apró gyertyákat. A dekort készítő lányokkal régi az ismertség, sok mindenben szabad kezet adtunk, a lényeg a természetesség megőrzése volt, ami szerintem maximálisan visszaköszönt minden részletben. Az ő ötletünk nyomán minden vendég kitölthetett egy jókívánság kártyát, a rajtuk lévő kedves és kreatív üzenetek később sok derűs percet okoztak. A meghívó kérdésében laza és vicces megoldást kerestünk, amelyet végül gyermekkori képekkel értünk el.

Mindketten úgy éreztük, hogy telitalálat lett a végeredmény.

Mi volt a catering koncepciója, milyen ételeket választottatok a vendégeknek?

Itt is. mint a többi részlet kérdésében, a koncepció a hagyományoktól eltérő ételsor volt. A catering alapötletét a helyszín étterme szolgáltatta, mi keveset változtattunk rajta. A menüsorban mindenki megtalálhatta a kedvére valót, az étterem szakértelme pedig garantálta a színvonalat és a modern kivitelezést. A svédasztalos felszolgáláshoz ragaszkodtunk, szerettük volna, ha lazább, kötetlenebb a vacsora. A helyszínen külön vonzó volt egy különálló bárpult, ahol egész nap koktélokkal és egyéb italokkal várták a vendégeket. Ez a megoldás nagyon tetszett mindenkinek.

És a sütemények + menyasszonyi torta?

A desszertek a vacsora után már a szabad ég alatt várták a vendégeket az egész este folyamán. Főként pohárdesszertek kerültek felszolgálásra, egy könnyedebb citromos és egy csokoládés kreáció volt a főszereplő. Klasszikus menyasszonyi tortát nem szerettem volna, helyette az étterem készített egy fehércsokoládés tortát, amit ugyan majdnem elfelejtettünk felvágni, de végül elég hamar elfogyott.

Hogyan esett a választásod  erre a letisztult Daalarna esküvői ruhára? Milyen élményeid vannak a ruhapróbákról?

Már évek óta követem a Daalarna kollekcióit, és álmodoztam is róla, hogy egyszer én is viselhetek egyet. Az első ruhapróbára izgatottan készültem, mivel azelőtt soha nem volt még rajtam menyasszonyi ruha, el sem tudtam képzelni magam. Sokat nézegettem a kollekciók fotóit, a képek és az elmondásom alapján a lányok a szalonban rögtön egy hosszú ujjú, csipke-puhatüll kombinációt mutattak, amibe rögtön bele is szerettem.

Ezután még próbáltam pár teljesen más fazont, de az első ruha lett a kiválasztott, amit végül egy fátyol koronázott meg, így téve igazán klasszikussá a megjelenést.

Mit szóltak a ruhához a vendégek és a férjed?

Azt hiszem, minden elfogultság nélkül tetszettem a férjemnek. A vendégek azóta is többször emlegették, hogy milyen kifinomult és hozzám illő ruhát választottam.

Mesélj a többi részletről is a megjelenéseddel kapcsolatban!

A ruha gyönyörű, finom csipke felsőrésze és a légies szoknya mellé nem terveztem hangsúlyos kiegészítőket, inkább a ruhát voltak hivatott kiemelni. A cipőmet a Mandragora Design készítette natúr bőrből, ékszerként csak egy pár fülbevalót választottam. A hajam és a sminkem is az egyszerűség jegyében készültek, a feltűzött konty elegáns és kényelmes viselet volt egész nap.

A derékig érő fátyol volt az egyik kedvencem, ez a részlet tette teljessé az összhatást.

Ha 5 szóval kellene jellemezned, milyen volt az esküvőtök?

Meghitt, letisztult, könnyed, baráti, boldog.  

Milyen emlékeid vannak a nagy napról?

Nagyon izgultam a szertartások alatt, végig nagyon meg voltunk hatódva. A nap az elejétől a végéig rendkívül szép volt, azóta is szívmelengető emlékként gondolunk vissza rá.

Milyen volt a zene? Meddig tartott a parti?

A zenéket mi választottunk, ezt nagyon fontosnak tartottuk és a felkért DJ is maximálisan partner volt ebben. A hosszú délutáni vendégfogadás alatt sok kedvencünk helyet kapott, de a szertartásokra választott zenék jellemeztek minket igazán. A klasszikus buli része nem volt hosszú, nem szerettük volna egy reggelig tartó mulatozással zárni a napot, éjfél után nem sokkal véget ért a nap.

Melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok?

Számomra a templomi szertartás és a szülők köszöntése nagyon emlékezetes része marad a napnak és az összes olyan momentum, amikor egy percre kettesben lehettünk.

Mi volt a legszebb élményed?

Amikor a férjemmel megláttuk egymást a templomban.

Mi volt, ami miatt a leginkább izgultál az esküvő előtt?

Természetesen az időjárás miatt. Az egész napot nagyrészt szabadtérre terveztük, a templom és az étterem hangulata is varázslatos, szerettem volna, ha mindenki teljes egészében élvezni tudja. Szerencsére tökéletes májusi időnk volt, így megvalósult minden elképzelésünk.

Volt rossz emléked vagy olyan részlet, amit megváltoztatnál utólag?

Azt hiszem, semmin nem változtatnék, mindenre szeretettel gondolok vissza.

Esküvői szolgáltatók:

Helyszín: Almalomb, Hosszúhetény, Fotó: Kölcsey Sára Photography, Menyasszonyi ruha: Daalarna, Vőlegény öltöny: Gangel Benjamin Férfiszabóság, Cipők: Mandragora Design, Salamander, Haj: Forró Édua Hairstylist, Smink: Mester Make Up, Dekor: Nászra Várva Esküvőszervezés és Dekoráció, DJ: DJ Albrecht

Eredeti cikk: https://secretstories.hu/valodi-eskuvok/hosszuhetenyi-almalomb-etterem/